11 Ocak 2013 Cuma

Ben Webster Art Tatum Quartet LP


Art Tatum (1909-1956) 20. yüzyılın ilk yarısının en iyi piyanistlerinden biridir. Stili onu takip eden pek çok caz piyanistini etkilemiştir, bunlar arasında Bud Powell, Thelonious Monk, Oscar Peterson, Bill Evans, Chick Corea sayılabilir

Stili kendisini takip edecek pek çok sanatçıdan daha melodiktir. Dehası mükemmel hassasiyeti ve zamanlamasında gizlidir ve çalışı hemen ayırt edilebilir, sanatçıyı dinlerken sanki birden fazla piyano çalmakta hissini edinirsiniz.

Solo çalışmalarının yanı sıra üçlü ve dörtlü çalışmalarda yapmıştır bunlar içinde Ben Webster ile olanları vardır.
Ben Webster destansı tenor saksafon ustası bana göre caz dünyasındaki, o da kariyerine Duke Ellington orkestrası ile başlamıştır 1930’larda ve zamanla solo sanatçı olmuş ve öldüğü 1972’ye dek pek çok önemli sanatçı ve orkestralarla çalmıştır.

Ayrıca Tatum’un stiliyle mükemmel uyumlu olan bir swing ustasıdır.

Yine caz tarihine altın harflerle yazılan büyük yapımcı Norman Granz Tatum ve Webster’ı stüdyoda bir araya getirmiştir. Basta Red Callender ve davulda Bill Douglass’ ta bu albümde onlara eşlik eder. Albüm 11 Eylül 1956’da yayımlanır ve Tatum’un son çalışmasıdır. Albümden sonra aynı yıl Kasım ayında sanatçı vefat eder.
Albümde ilk parça All The Thing You Are ve Tatum’un parçanın yapısı ve temasını keşfeden solosu ile başlar. Sonra Webster’da saksafonuyla olaya katılır. Tatum devamlı çalarken Webster  parçaya bir girer bir çıkar ve Tatum’un piyanosu ile bir ikili yaratır.

Gone With The Wind ise Tatum’un melodiyi bir eliyle çalarken diğeri ile pek çok değişik nota basışıyla gelir. Bir parçayı kısım kısım oluşturup sanki çift piyano varmış hissi verme tekniği için mükemmel bir örnektir. Webster burada gerekli kısımlarda saksafonla parçayı destekler.



Bu albümde ki Night & Day parçası için Webster sonraları kariyerinin en iyi performanslarından biri olduğunu söyleyecektir. Tatum’un melodisi üzerine mükemmelen saf tertemiz saksafon partisyonlarını oturtur.
Albümde sanatçıların seçtiği çok güzel diğer ballad’ lar ise “Have You Met Miss Jones,” and “Where Or When”,” My Ideal” ve “ My One An Only Love” dır.

Albüm tümzamanların en iyi caz çalışmalarında biri olarak kabul görmekte olup, bana göre harika bir müzik ziyafetidir.

Albüm LP olarak Mavi Hifi ya da Lale Plakta mevcut...

SIDE A:

1. ALL THE THINGS YOU ARE (Kern-Hammerstein II) 7:15
2. GONE WITH THE WIND (Magidson-Wrubel) 4:48
3. HAVE YOU MET MISS JONES? (Rodgers-Hart) 4:49
4. NIGHT AND DAY (Cole Porter) 5:30

SIDE B:

1. WHERE OR WHEN (Rodgers-Hart) 6:27
2. MY IDEAL (Chase-Whiting-Robin) 7:16
3. MY ONE AND ONLY LOVE (Wood-Mellins) 6:14

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...