25 Mart 2013 Pazartesi

Şefika Kutluer - Vivaldi 6 Concerti Op.10 CD

Şefika Kutluer klasik müzik alanında dünyaca meşhur olan nadide sanatçılarımızdan biridir ve sihirli bir flüt ustasıdır. Öncelikle sizlere sanatçımız hakkında kendi web sitesinden aynen aşağıda kısa biyografisini veriyorum ki kendisini daha iyi tanıyabilin.




"ALLAH VERGİSİ KABİLİYET, SEÇİLMİŞ İNSANŞEFİKA KUTLUER FLÜTÜ ÇALMASI ŞART OLDUĞU İÇİN ÇALIYOR ÇÜNKÜ O FLÜT İÇİN YARATILMIŞ. GERÇEKTEN KUTSAL, ALLAH VERGİSİ ÇOK ENDER VE DEĞERLİ BİR KABİLİYET. KUTLUER, SEÇİLMİŞLER ARASINDA OLMANIN KUTSANMIŞLIĞINI HİSSETMELİ
American Record Guide
1979 yılında üstün başarı ile Ankara Devlet Konservatuarından mezun oldu. Aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın üyesi oldu. A. D. Konservatuarında flüt öğretmenliği yaptı. Kariyer çalışmalarına Viyana’da ve Roma’da S.Cecilia Akademisinde devam etti. Viyana’da Uluslararası Flüt yarışmasında 3.olan sanatçı ertesi yıl aynı yarışmada Dünya birincisi oldu.
1995’de Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’nü alan sanatçıya 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi.
“Hungarian Foundation for Performing Arts” tarafından verilen 2000 Inter-Lyra ödülünü aldı.
Sony Classical tarafından çıkarılan Carmen Fantasy adlı albümü “ALTIN CD ÖDÜLÜ”ne layık görüldü.



Ayrıca Gallo International firmasından “GALLO ALTIN CD KOLEKSİYONU” ödülü aldı.
A.B.D.,İngiltere,İsviçre,İtalya,Almanya,Avusturya,Fransa,Hollanda,Belçika,İsveç,İspanya,Slovakya, İsrail, Singapur,Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Litvanya,Estonya, K.K.T.C., Makedonya, Hırvatistan,Tunus, Karadağ, Azerbaycan, Çin ve Japonya’da çeşitli konser turnelerine çıktı, uluslararası müzik festivallerine katıldı. radyo ve televizyon programları yaptı ve çok başarılı eleştiriler aldı.
İspanya sarayında Kral ve Kraliçenin huzurunda ve Japonya’da Prens Mikasa’nın himayesinde konserler verdi. “Sihirli Flüt” olarak tanınan Kutluer birçok uluslar arası Televizyon ve Radyo programında çaldı.
Zubin Mehta, Sir Charles Mackerras, İngiliz Royal Filarmoni Orkestrası, Berlin Filarmoni , İskoç oda Orkestrası, Northern Sinfonia, Tokyo Senfoni Orkestrası, Litvanya Filarmoni, European Union Oda Orkestrası, Slovak Filarmoni Orkestrası, gibi ünlü şef ve orkestralarla konserler verdi, kompakt diskler yaptı.
Dünyada sağladığı popülaritesi ile müzik organizasyonları ve festivallerin aranılan sanatçısı haline gelen Şefika Kutluer’in CD’leri Pan Classical, Gallo International, Naxos ve Sony Classical firmaları tarafından yayınlanmaktadır. Sanatçının kompakt diskleri dünya çapında aranan CD’ler arasındadır ve çok parlak eleştiriler almaktadır.
Şefika Kutluer T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'na bağlı solist sanatçıdır."



Sanatçımızın sizlerle paylaşmak istediğim albümü Berlin Filarmoni üyeleri ile kayıtlarını gerçekleştirdiği Antonia Vivaldi'nin 6 Concerti Op.10 eserleridir.

1726'da da flütçü Johann Joachim Quantz İtalya'yı ziyaret eder ve Vivaldi ile karşılaşır, ziyaretini takiben flüt Venedik'te çok popüler olur ve Vivaldi hızla bu olguya kanalize olur. Eski eserleri alır onların üzerinde tekrar çalışır ve onları baştan ortaya koyar. Bunlardan biride RV 442'dir flüt için konçerto Opus 10. Bu aynı zamanda yazılan ilk flüt konçerto kolleksiyonudur, toplamda altı konçertodan oluşmaktadır.

Vivaldi'nin tonal anlayışı, flütün ve orkestranın teknik imkanları Opus 10'u en büyük flüt kolleksiyonlarından biri yapar.

No.1 "La Tempesta Di Mare" yani denizde birfırtına. Flüt, obua, keman, fagot ve continuo karışımıyla oluşur. Bir fırtınanın heyecanı ve ruhunu ortya koyar.
No.2"La Notte" yani gece, bu kısımda da flüt, iki keman, fagot ve continuo mevcuttur. Eser gecenin dinginliğini ve sessizliğini harika bir virtüö şöleni ile kulaklara sunar.
No.3"II Cardellino" yani Saka kuşu, eser flüt, obua,keman, fagot ve continuo ile icra olunur.. Bu kolleksiyonda ilke kez Vivaldi bu kısımda flüte kendi geleneksel doğal rolünü vermektedir. Orkestral açılıştan sonra bir Cadenza başlar her seferinde ana tema soliste döner ve ona ekstra olarak eseri süsleme ve kesin bir kontrast orkestraya göre vermesini sağlar.
No.4 bu kolleksiyon içinde yer alan tek yeni ve aynı zamanda en konvensiyonel eserdir. Etkisi basit bir tonlama ve geleneksel tutti-solo çeşitlemesidir.
No.5 Vivaldi'nin yaylılara beklenmedik bir dönüşüdür.İlk kısım iki parçadan oluşmaktadır genellikle sadece kemanlarca çalınır. Ağır kısım bir Sicilyana'dır ve Final sadece kemanlarca desteklenir.

No.6 ; ilk kısım genelden daha güçlü şekilde solist ve orkestranın tezatına el verir buna Vivaldi'nin buna el veren yazılımı el verir. Final ise bir melodi üzerindeki varyasyonlardan oluşur.


Flüt: Şefika Kutluer
Orkestra: Berlin Filarmoni üyeleri
Maestro: Rainer Sonne

Kayıt: 25 - 28 Mayıs 2004 Wansee Andreas Kilisesi - Berlin

Altta sanatçını bu albüm için verdiği konserinden bir klip sizlerle paylaşmaktayım. Bu arada kendilerine sanatsever diyen ve konser başladıktan sonra saygısızca salona giren tiplere dikkatinizi çekerim, nedir konser başladıktan sonra salona nasıl girilir ya da görevliler nasıl alır ne kabalıktır bu!!!



Ve altta farklı bir dinletiden eserin La Notte kısmı, albümde yer alan eserler hakkında fikir verebilmek adına eklemekteyim, ama ne yazık ki sanatçımızdan değil farklı bir yorumcudan...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...