5 Aralık 2013 Perşembe

Kerem Görsev - To Bill Evans CD.....


(English version  is under Turkish review)

Oldukça uzun bir süredir blogta sizlerle yeni albüm paylaşmamıştım. Hem kendi işlerim ve hem de yaşanan son olaylar derken fırsat bulamadım, sonuçta arayı bayağı açmış oldum.

Blogta yeni bir albüm hakkında birşeyler yazmak gerek derken tam da sürece uygun bir albüm hakkında yazmak aklıma geldi. Albüm değerli sanatçımız Kerem Görsev'e ait ve ondördüncü albümü " To Bill Evans".

Sanatçı bu yeni albümünün kayıtlarını 12-13 Mart tarihlerinde Prag'ta City of Prague Philharmonic Orchestra eşliğinde gerçekleştirdi. Bu albümde sanatçının yedi adet çalışması biz dinleyicilerle buluşmakta, bu albümde de bir önceki albümü Therapy' de olduğu gibi sanatçı ünlü piyanist ve besteci Alan Broadbend ile çalışmış, Broadbend hem orkestrayı yönetmiş ve hem de parçaların düzenlemelerini yapmış.Tüm bunların yanı sıra sanatçı Kerem Görsev'in bu albümünde bir parçada da solo piyano çalarak katkıda bulunmuş.

Bu albümde de Kerem Görsev'e basta değerli müzisyen Kağan Yıldız ve davulda yine önemli caz davulcularımızdan olan Ferid Odman eşlik etmekteler.

Kayıt sırasında Loyka Productions, Batu Akyol ve ekibi, fotoğraf, belgesel ve video çekimleri yapmışlar. İki parçaya klip ve 45 dakikalık bir belgesel çekmişler. Albümün mastering, İngiltere’de Manchester şehrinde yapılarak son halini almış.

Tracsks/Parçalar:


1. Abacco
2. Faith
3. Baroness
4. Serenity
5. To Bill Evans
6. Mastic Pudding
7. Warm Autumn

Şimdi Kerem Görsev'in kendi anlatımıyla albümün hikayesini kısaca ondan dinleyelim:

TO BILL EVANS AMA NEDEN? 
Kerem Görsev recorded his latest album, “To Bill Evans,” on March 12-13, 2013, in Prague. The City of Prague Philharmonic Orchestra accompanied the artist for the album with Kağan Yıldız on bass and Ferit Odman on drums. The album consists of seven compositions by Görsev, all of which were arranged by Alan Broadbent, who also conducted the orchestra for the recording. Batu Akyol and his team, Loyka productions filmed and photographed the sessions.
 ''1970’li yılların ortalarıydı. Konservatuarda müzik eğitimime devam ediyordum. Ağabeyim Ahmet'in arkadaşlarından olan Ali Arif Ersen caz müziğine meraklıydı. Bana sürekli LP'den kasete kolay dinleyebileceğim caz albümleri vererek caz müziğini sevdirdi. Günün birinde verdiği bir kasetin hayatımı etkileyip beni başka yönlere çekebileceğini nasıl bilebilirdim? O albüm "Since We Met"di. Evet, Bill Evans dinlemiş ve hayran olmuştum. Klasik müzik kökenli olduğum için Bill Evans'ın tuşesi, armoni anlayışı ve piyano çalışındaki swing’i beni büyülemişti.

O günlerden günümüze kadar Bill Evans albümlerinden 89 adet CD’sini topladım. Her gün dinlemezsem inanın boşluk hissederim.


Bill Evans, benim akıl hocam ve hayallerime nasıl gidebileceğime yön veren bir kişilik oldu. 2010 yılında London Philharmonia ile yaptığım "Therapy" albümümde çalıştığım değerli müzisyen Alan Broadbent'e, "To Bill Evans" isimli bir albüm yapmak istediğimi söyledim ve “Bestelerimi büyük orkestra için düzenler misin?” diye sordum.

Bill Evans üç albümünde efsane besteci ve aranjör Claus Ogerman ile çalışmıştı. Bu büyük orkestra ile yaptığı albümleri beni derinden etkilemişti. Yaylı sazlar ve nefeslilerden oluşan büyük orkestraları dinlemek ve birlikte konserler vermek beni çok mutlu ediyordu.

Sizler de benim gibi iflah olmaz bir Kerem Görsev hayranıysanız sanatçının bestelerinin ne denli sağlam yapıda ve bir o kadarda dinlendirici bir yapıda olduğunu bilirsiniz sanırım. Benim müziğinde en sevdiğim yanı sizden müziği anlamak için kafa patlatmanızı şart koşmaması, onun müziğini zaten duyar duymaz anlıyor ve adapte oluyorsunuz. Hiç unutmam katıldığı bir TV programında müziği anlatırken, insanlar onu anlamak için derin çaba sarf etmemeli müzik insanları rahatlatmalı, dinlendirmeli, anlaşılır olmalı gibi bir tanımlama kullanmıştı ki o gün işte bu müzik için en doğru tanım olmalı demiştim.

Altta/below from the album, "Faith"...



Bu albüm sanatçının üçüncü büyük orkestra çalışması aynı zamanda ve her bir çalışmada üstüne katarak ilerliyor.Fakat bu albüm bir başka olmuş klasik esintiler ile caz çok iyi harmanlanmış sanatçının güçlü bestelerinde, öte yandan buna uygun Alan Broadbend'in etkileyici düzenlemeleri ve birde üstüne Kağan Yıldız ile Ferit Odman'ın muhteşem perfromansları eklendiğinde albüm sizi huzurlu bir hayal dünyasına alıp götürüyor. Sanatçı bu albümde yaylılarla cazı harika buluştururken çok sevdiği Bill Evans'ı da besteleriyle betimliyor.


To foreign followers:

Görsev began his adventure in music at the age of six when he started studying piano at the classical music conservatory in Istanbul. He continued his musical education at the Istanbul State Conservatory for 12 years until he started to play jazz. His first admiration was for Parker and Miles. Besides this, he has always liked bop and bebop music. This influence has been persistent throughout his professional life. Kerem Görsev never fails to mention how good he feels when listening to Bill Evans. That’s why he decided to dedicate his new album to Bill Evans.

Görsev was recognized as a talented composer and pianist, when he has started his recording with his first album “Hands and Lips” in 1994. Since then, he has produced a total of 13 albums of his own. In his albums, he has explored a wide spectrum – ranging from his duo albums featuring American jazz standards to his orchestral album called “November in St. Petersburg,” which consists of his own compositions and was recorded with the St. Petersburg Philharmonic Orchestra. In between lie Gorsev’s other albums recorded in the more traditional, classical jazz trio or quintet formats.

Being a talented artist on the stage also, Görsev says that for him the stage is a place to tell new stories. Görsev always stood behind what he believed and that’s how he has received his achievements and success.

Below/altta To Bill Evans video, solo piano by Alan Broadbend..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...