18 Aralık 2013 Çarşamba

Paolo Fresu Jan Lundgren Richard Galliano - Mare Nostrum Double LP 180 Gr.


(English review is after below Turkish one.)

İtalya'dan Paolo Fresu trompette, Fransa'dan Richard Galliano akordiyon ve bandoneonda ve İsveç'ten Jan Lundgrem piyanoda bir araya gelerek çok duygusal bir albüm ortaya çıkarmışlar ki herkesin gönlünü kolayca kazanabilir.

Fresu'nun tarzı bence biraz Chet Baker ve birazda 50'li/60'lı yılların Miles Davis'i arasında bir yerlerde, sanatçının eserlere Akdenizli dokunuşu ise çok güçlü ve bu etkiyi oluşturmak için genelde sakin soloları sololar için.

Mare Nostrum ikisi Akdeniz'den ve biri İskandinavya'dan olan üç müzisyenin müzikal mirasından ortaya çıkan çok zevkli bir çalışma, albümde herhangi biri sanatçı dominant olarak öne çıkmamakta ve hepsi ustalıklarını en iyi şekilde ortaya koymaktalar.

Albümde yer alan onbir parça orijinal çalışmalar, diğerleri Jobim, Ravel ve Trenet'ten seçkiler ve hep beraber muhteşem bir uyum içindeler. Bir Türk müziksever olarak benim için en şaşırtıcı olan ise onikinci parça olan "Mio Mehmet, forse il destino m'impedira di riverditi" , bu eserde Fresu Nazım Hikmet'ten esinlenmiş ki bu arada sanatın milleti olmadığını gösterir bir durum bence bu. Favorilerim albüme ismini veren çalışma, Principessa, the Seagull, Chat Pitre, Valzer del Ritorno ve Para Jobim. Albüm çok hoş bir tarz ve ruh karışımı ve dolayısıyla dinleyicisini asla sıkmıyor.

Daha ne denilebilir ki  Fresu'nun trompeti, Gillaono'nun akordiyonu ve Lundgren'in piyanosu için. Zengin Akdeniz renkleri albümü melodi ve ahenkle sarıyor.

Bu albüm hem CD ve hem de açılır kapaklı double 180 Gr LP olarak mevcut, ACT müziğin albümlerini yurdumuzda temsil eden Equinox  sayesinde kolayca bulabilirsiniz.

Altta/below Mare Nostrum...




Tracks/Parçalar:

Mare Nostrum ( Lundgren, Jan) 05:55
Principessa ( Galliano, Richard) 04:35
Eu Nao Existo Sem Voce ( Jobim, Antonio Carlos / De Moraes, Vinícius) 02:58
The Seagull ( Lundgren, Jan) 03:18
Que reste-t-il de nos amours? ( Trénet, Charles) 04:32
Years Ahead ( Lundgren, Jan) 05:05
Sonia's Nightmare ( Fresu, Paolo) 04:04
Chat Pitre ( Galliano, Richard) 03:00
Valzer del Ritorno ( Fresu, Paolo) 04:24
Open Your Mind ( Lundgren, Jan) 04:05
Liberty Waltz ( Galliano, Richard) 04:10
Mio Mehmet, forse il destino m'impedirà di rivederti ( Fresu, Paolo) 04:29
Ma Mère L'Oye ( Ravel, Maurice) 04:28
Para Jobim ( Galliano, Richard) 03:57
Varvindar Friska ( traditional) 03:11

Below/altta Principessa..



Paolo Fresu in trumpet from Italy, Richard Galliano in accordion and bandoneon from France and Jan Lundgren in piano from Sweden have collaborated for a very sentimental album that can win everybody's heart easily.

Fresu's style is somewhere between Chet Baker and Miles Davis from 50s/60s for me. His "mediterranean touch" is so strong. He generally prefers muted solos to create this effect. Galliano is one of the top player for accardion and Lundgren presents a perfect base for their solos.

Mare Nostrum is a very pleasant album that draws it's vibe from the musical heritages of the three musicians, two from the Mediterranean area and one from Scandinavia. It mostly works very well as no one dominates and all are able to demonstrate their virtuosity and their compatibility.

Below/altta Mio Mehmet, forse il destino m'impedira di rivederti..



Eleven of songs in the album are original compositons, other's from Jobim, Ravel and Trenet. That's a perfect combination altogether. For me, as a Turkish listener, 12th song, "Mio Mehmet, forse il destino m'impedira di rivederti" is a real surprise, because, Fresu's inspiration in this compositon is Nazim Hikmet.My favorites are the title cut, Principessa, the Seagull, Chat Pitre, Valzer del Ritorno, and Para Jobim. There is a pleasing mix of moods and styles, so the listener should never be bored.

What to say stellar playing from Paolo fresu/trumpet flugelhorn Richard Galliano /accordion bandoneon and Jan lundgren / piano .Rich Meditteranian sound colours dominate the recording along with melody and harmony .

Below/altta Valzer del Ritorno...

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...