Bu bina çocukluğumdan beri seyretmeyi en sevdiğim güzelliklerden ve bugün de her sefer defalarca fotoğraflarını çektiğim abidedir
Haydarpaşa Garı, 1908'de İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edilmiştir. İstanbul'un Anadolu yakasında, Kadıköy'de yer alan gar binası şehr-i İstanbul'un simgesel yapılarından biri olarak günümüze ulaşmıştır.
Kısaca tarihçesini yazarsak; Devrin Osmanlı padişahı II. Abdülhamit döneminde, 30 Mayıs 1906 tarihinde yapımına başlanmıştır. 19 Ağustos 1908 tarihinde tamamlanıp hizmete girmiştir. Bir rivayete göre binanın bulunduğu sahaya III. Selim'in paşalarından Haydar Paşa'nın adı verilmiştir. Binanı inşaatı, Anadolu Bağdat adı altında bir Alman şirketi gerçekleştirmiştir. Ayrıca bir Alman'ın teşebbüsüyle garın önünde mendirek inşa edilerek Anadolu'dan gelecek veya Anadolu'ya gidecek vagonların ticari eşyasını yükleme ve boşaltma işlevi için tesisler yapılmıştr.
İki Alman mimar Otto Ritter ve Helmuth Cuno tarafından hazırlanan [roje yürürlüğe girmiş, garın yapımında Alman ustalarla İtalyan taş ustaları birlikte çalışmıştır. I. Dünya Savaşı sırasında gar deposunda bulunan cephanelere 1917'de yapılan bir sabotajla çıkan yangın sonucu binanın büyük bir bölümü hasar görmüştür. Yeniden onarılan bina bugünkü şeklini almıştır.
28 Kasım 2010 tarihinde çatısında çıkan ağır yangından dolayı çatısı çökmüş ve 4. katı kullanılamaz hale gelmiştir
Bu yangına rağmen halen göz kamaştırıcı eser her vapur yolculuğunda bakışları üzerine çekmektedir ve benim gibi İstanbul severler ise merakla yapıda oluşan hasarın ne zaman onarılıp tekrar aslına uygun olarak çatının restore edileceğini beklemektedirler.
Bina önünde ise tarihi Haydarpaşa iskelesi bulunmaktadır. İskele yanında yer alan denize nazır çay bahçesi Yaz ve bahar aylarında harika bir stres atma noktasıdır.
Aslında bu tarihi yapı güzel bir demiryolu müzesi ve kültür merkezi olsa tiyatro gösterileri, bale, klasik müzik konserleri, resim ve heykel sergilerinin yapılacağı bir tesise dönüşse; ne yakışır Kadıköy'e çünkü sonuçta Marmararay bitince işlevselliği bitecek denilmektedir, otel yapılıp halka kapanacağına tüm İstanbul'a kültür aşılayan bir kaynak olsa siz ne dersiniz...
**Fotoğraflar bana aittir..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder