26 Şubat 2014 Çarşamba

Ve Kadıköy'de bir semt Yeldeğirmeni


Kadıköy'de yer alan sevimli tarihi semtlerden biri Yeldeğirmeni'dir. Özellikle Kadıköy Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla daha hoş bir görünüm kazanan semt eski tarihi binaları, sinegog, kilise ve ekmek fırınları ile ünlüdür.

Altta semt hakkında kısaca ansiklopedik bilgiler vereyim öncelikle:

"Yeldeğirmeni'nin tarihi incelendiğinde jeolojik zamanlara kadar gidilir. Yeldeğirmeni'ninde de Pendik ve Yarımburgaz'da olduğu gibi deniz kabuğu kalıntıları bulunmuştur. Bu durum bir zamanlar bu bölgenin deniz suları altında olduğunu göstermektedir. Ayrıca Kadıköy' ün ilk yerleşmi olan Kalkedon'un kuruluşunun M.Ö. 675 yıllarında olduğu bilinmektedir. 

O zamanlarda Kalkedon şehrinin korunması için yapılan surların Yeldeğirmeni, Altıyol ve Yoğurtçu'dan geçtiği bilinmektedir. 

Yeldeğirmeni, yerleşim olmadan önce Haydarpaşa Çayırı'nın içinde kalan bir alandı.Yeldeğirmeni'ndeki eski yapılardan sinagog, kilise ve okul gibi binaların adlarının Haydarpaşa sözcüğü ile başlaması bundandır. 15. ve 16. yüzyıllarda bahçeli köşklerin varolduğu yazılan bu yerleşim alanında, 1774-1789 yılları arasında, padişah I.Abdülhamit tarafından 4 yeldeğirmeni yaptırılmıştır. Semtin ismi, un ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan bu yeldeğirmenlerinden gelir. 

Yeldeğirmeni'nde 1800 yılların ikinci yarısında yerleşim hızlanmış, özellikle Yahudilerin semte yerleşmesiyle birlikte apartmanlaşma başlamıştır. Yeldeğirmeni'ne İstanbul'un ilk apartman semti de denilebilir. Zira, konutların bulunduğu apartman semti olarak kabul edebileceğimiz belirgin tek semt olan Cihangir, Cumhuriyet'in ilanından çok sonraları oluşmuştur."


Yeldeğirmeni sokaklarında dolaşmayı sevdiğim ve özellikle yukarda görülen işletmeden taş fırın simidini almak adına sıklıkla gittiğim bir semt, eski ve her yanı tarih kokmakta, hani Yeni Türkü'nün bir parçası vardır Sesler, Yüzler Sokaklar  işte parça sanki burası için yazılmış gibi parçayı altta  dinleyin anlayacaksınız ne ifade etmek istediğimi....





Eski binalar heybetli pek çoğunda avlu mevcut taş binalar, kare kare fotoğraf çektirtir size ve sıra sıra ekmek fırınları 24 saat sıcak ekmek bulunur sokak ekmek kokar.


Yukarıdaki fotoğraflar cep telefonumdan çektiğim kareler...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...