20 Şubat 2023 Pazartesi

Alan Parsons Project - I Robot LP

 


I Robot, İngiliz progressive rock grubu Alan Parsons Project' in 1977 yılında yayınlanan ikinci albümü oldu. Progressive rock' ın klişelerine (uzunluk, keyfilik vb.) bulaşmadan hem progressive ve hem de keyif alınan mükemmel bir albümdür. Öyle ki, zaman zaman konsept bir albümde funk olmayı dahi başarırlar ( Breakdown gibi)

Bu albümde bir konsept albüm olarak hazırlanmış ve özünde Isaac Asimov' un klasik bilim kurgu üçlemesi olan Robot adlı eserinden ilham almıştır. Albümde yapay zekâ ve makinelerin yükselişi hakkında pek çok filozofik nokta işlenir. Şöyle ki, acaba robotlar insanlığa hükmedecek mi? Yaratıcılarına karşı robotlar nasıl davranacak.

Altta albümden 1977 yılına ait resmi video klip I Wouldn't Want To Be Like You,,



Albümde bir yandan da bildiğimiz dünyanın bitebileceği uyarısı yapılır çünkü insanlığın kendi görünümünde robot yaratmaya çalıştığı anlatılır. Albümün kapanış parçası " Genesis Ch.1 v.32" Yaradılış hikayesinin devamını ima ederek bu temayı takip ediyor, çünkü Yaradılış'ın ilk bölümü sadece 31 mısradan oluşur

Teması ise aslında robotlar, bilim kurgu vs olmayıp, erken dönem bilim kurgu kültürüdür. O yüzden müzikte (aslında sanatın diğer yönlerinde de) rastlanmamış bir retrofuturism örneğidir. Kırk küsur dakikalık albümde çirkin görünümlü robotlar, hantal ufolar, kırklı yılların ucuz bilim kurgu romanlarının kapaklarındaki uzak diyarlar, uzay gemisi ile yerküre arasında her an bozulacakmış gibi duran iletişim kanalları arasında gidilip gelinir.

Albümde yine ses mühendisimiz grubun üyesi Alan Parsons, beste ve sözlerin pek çoğunu yazan ve ana vokallerde yer alan diğer üye ise Eric Woolfson' dur.

Altta Some Other Time..



Albümdeki parçalar ise

Side A:

I Robot

I Wouldn't Want To Be Like You

Some Other Time

Breakdown

Don't Let It Show

Side B:

The Voice 

Nucleus

The Day After Day (The Show Must Go On)

Total Eclipse

Genesis Ch.1 v.32

Altta albümden bir baş yapıt Don't Let It Show..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...