13 Mart 2023 Pazartesi

Alan Parsons Project - Eve LP




1979 yılına geldiğimizde Alan Parsons Project bir diğer konsept albümü olan Eve 'i piyasaya sürer. Albüm, aslında bu grubun en karmaşık şarkılarından bazılarını içerdiği halde, Alan Parsons Project'in en iyi çalışmalarından biri olarak çoğunlukla gözden kaçar. 



Albümün konsepti, kadının erkek üzerindeki baskın etkisini ele alıyor. Her şarkı, Havva'nın zamanın başlangıcında Adem'i baştan çıkarmasından kaynaklanan, özellikle cinsel yollarla erkek egosunu inceleme yeteneğine değiniyor. Albüm ilerledikçe bu fikir güçlenmekle kalmıyor, aynı zamanda her şarkıda cinsiyetler arasında müzikal bir savaş yükselmeye başlıyor.

Altta yer alan muhteşem parça " You Won't Be There " erkeğin güvensizliğine ışık tutuyor. Dave Townsend tarafından yorumlanan parça melodramatik hissi mükemmel bir ton oluşturuyor. Klasik şekilde geliştirilmiş " Winding Me Up ", bir kadının eşine hükmetme yeteneğine dayanan ve kurmalı bir oyuncak bebeğin krank sesiyle açılışına dayanan aynı şeyi takip ediyor.




Bir diğer dikkat çekici eser Lenny Zakatek tarafından yorumlanan acı ama güçlü "Damned If I Do" ve güçlü bir enstrümantal olan "Lucifer" burada şeytanın baskın öfkesi imgeniyor. Sonra gelen "You Lie Down with Dogs" cinsiyete dayalı çamur atma temasını esprili şekilde işliyor. " I'd Rather Be A Man" ise David Puton tarafından seslendirilen etkileyici bir çalışma.

Alan Parsons Project için alışılmadık biçimde tıpkı albüm kapağı gibi albümde de iki parçada kadın vokalistler yer alıyor.




Üstte yer alan "Don't Hold Back " Clare Terry tarafından muhteşem şekilde yorumlanıyor ardından enstrümental bir parça olan " Secret Garden " geliyor ve kapanışı ise diğer kadın vokal Lesley Duncan harika bir performans sunduğu altta yer alan " If I Cloud Change Your Mind " ile yapıyor.



Kadın vokalistler Lesley Duncan ve Clare Terry, albüm boyunca kadınların bakış açısını temsil etme konusunda harika bir iş çıkarıyorlar. Eve sadece ana fikrini sağlamlaştırmakla kalmıyor, şarkılar akılda kalıcı ritimler ve zekice sözlerle oldukça eğlenceli. Müzikal olarak, tempo, albümün mizacında olduğu gibi, yavaştan hızlıya çekici bir şekilde ileri geri değişiyor. O sebeple Eric Woolfson' un yine harika beste ve söz yazma kabiliyetini görmekteyiz. 

Her nasılsa Eve, aslında hem konsept hem de müzik açısından en iyi evliliklerinden biri olmasına rağmen, bu grubun en büyük çabalarından biri olarak reddediliyorsa da bence bağlı kaldığı konsepti muhteşem beste ve güçlü sözlerle dinleyiciye aktaran sıra dışı bir çalışma


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...