27 Mart 2023 Pazartesi

Alan Parsons Project - Eye In The Sky LP

 


1982 yılına geldiğimizde Alan Parsons Project altıncı konsept albümleri olan Eye In The Sky' ı yayınlar. Bu albüm analog olarak kaydedilmiş ve sonrasında dijital olarak mixing yapılmıştır. Albüm genellikle odyofiller için dünya çapında sistemlerini değerlendirmek adına referans olarak kabul edilir, sebebi Alan Parsons'ın kayıt ve mixing yönünde tüm hünerini ortaya koymasıdır. Bu albümü ilk beş albümden ayıran bir aldığı ödüldür:

1983'teki 25. Grammy Ödülleri'nde Eye in the Sky, En İyi Tasarlanmış Albüm dalında Grammy Ödülü'ne aday gösterildi.

2019'da ise albüm, 61. Grammy Ödülleri'nde En İyi Sürükleyici Ses Albümü Grammy Ödülü'nü kazandı.

Peki, Eye in the sky albümünün konsepti ne?

Bu albümün arkasındaki konsept ister dini inançlar ister siyasi inançlar veya şansa inanç (kumarda olduğu gibi) olsun, inanç sistemleriyle ilgiliydi. Genel olarak kavram, hepimizi hor gören birinin olduğu evrensel fikriyle ilgilidir.

Albüm, Alan Parsons Project' e 1977'deki I Robot'tan bu yana ilk topten hitini sağladı ve bu albümün arkasındaki itici güçlerden birinin çapraz geçiş başarısı olduğunu hissetmemek zor. 

Eric Woolfson 'un kadife sesiyle yorumladığı Eye in the Sky yumuşak ve akıcıdır. O kadar pürüzsüz ki, albüme de adını veren parça sevdiği ya da halkı yukarıdan gözetleyen bir göz olduğunu anlatır ve konsepti ortaya koyar şöyle ki;

Özürlerin kolay dilenebileceğini sanma

Beni geri döndürmeyi deneme

Şansın çoktu öncesinde

Ama daha fazlasını vermeyeceğim

Bana sorma

Durum böyle

Ne düşündüğünü biliyorum aslında

Pişman olacağın sözler söyleme

Oyuna gelme

Daha önce karşılaştım böyle suçlamalarla

Dahasını istemiyorum

İnan bana

Gözlerindeki ışıltı

Yalanlarını inanılabilir kılıyor

Gökyüzünde bir göz gibiyim

Sana bakıyorum

Aklını okuyabilirim

Kuralları koyan benim

Aptallarla ortak

Seni rahatlıkla kandırabilirim

Daha fazlasını görmem gerekmiyor

Bilmem için

Aklını okuyabilirim, aklını okuyabilirim

Arkanda sahte izlenimler bırakma

Ve ağlama çünkü fikrim değişmeyecek

Başka bir aptal bul önceki gibi

İnanmam artık yalanlara

Tüm göstergeler sahteyken

Altta Eye In The Sky...

The Turn of a Friendly Card albümünün aksine, Eye in the Sky'ı dinlerken daha büyük temalar üzerinde durmak mümkün, sesin canlılığı, melodinin tatlılığı ile dolu baştan sona melodik dokulu bir soft rock albümü. 

Üstte Sirius...

Girişte yer alan ilk parça muhteşem bir enstrümental parça olan "Sirius" ve o harika parlak yıldızı anlatır. Bir diğer enstrümental ise "Mamma gamma" ise devrine göre harika bir synth çalışmasıdır.

"Children Of the Moon" grupta sıklıkla vokalde yer alan David Paton 'n yorumuyla kulaklarımıza ulaşıyor, parça müzikal olarak Eye In The Sky gibi olsa da zaman zaman klasik müziğe meyleder, gitar solo olan kısmında ise rock 'a geçiyor, tabii konu olarak Eye In The Sky temasını devam ettiriyor. Parçada bir yanda her şeyi yöneten güneş tanrısı ve diğer yanda ona karşı duran ay çocukları varken albümün kapağındaki Eye Of Horus' u da bir araya koyarsak konsepte biraz eski Mısır tanrılarına da atıf olduğu görülür.


Üstte Mammagamma..

Albümdeki en etkileyici parçalardan biri olan "Silence and I" hüzünlü, yalnızlığı ele alıyor ve anlatısında yalnızlık ve kişinin bir elmanın iki yarısı gibi olduğunu ortaya koyuyor. Parça yine Eric Woolfson tarafından yorumlanmış ve tamda sanatçının sesine uygun bir şarkı. 



Albümde çok dikkat çeken bir ballad ise Colin Blunstone tarafından yorumlanan "Old and Wise".    Burada sözler çok anlamlı ve güçlü, parçada ağır ağır ölüme doğru ilerleyen bir kişinin geçmişte olan tüm kavgaları görmezden geldiğini görüyoruz şöyle ki 
" ve bir gün, seni tanıyıp tanımadığımı       sorduklarında, gülüp senin bir dostun olduğunu söylerdim" 
der içinde, yani her şeye rağmen ömrün sonunda ağızdan çıkan şey yine " dostluk" harika bir tema.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...