8 Mayıs 2023 Pazartesi

En ekonomik olarak bir müzik sistemi nasıl kurulur

Bloğumda bu kez özellikle bütçesi kısıtlı olanlar için nasıl ekonomik ama iyi bir ses sitemi kurulabilir bendeki yeni kurduğum HiFi sistem üzerinden açıklamaya çalışacağım.

Hepimizin bildiği gibi günümüzde dövizinde, enflasyonunda hızla yükselmesi sebebiyle fiyatlar her geçen gün daha da yükselmekte, örnek vermek gerekirse yeni baskı yabancı plaklar dahi 400 ile 2000 tl arası, ikinci eller 200 ile 1000 tl arası değişiyor. Medya bu denli pahalı ise peki bu medyayı çalacak bir sistem uygun fiyata nasıl kurulabilir?

Yeni sıfır bir sistem kurabilmek günümüz şartlarında zor olsa da vintage yani eski bir sistem kurabilmek zor değil.

Bu noktadan hareketle 2022 Aralık ayında, uygun fiyatlı bir amfi ve pikap arayışına girdim ki bu arayış için en uygun kaynak aklınızda olsun sahibinden.com sitesi, burada özellikle bu işin ticaretini yapan değil ama elindeki cihazı daha farklı bir cihaz almak için satışa çıkaranların ilanlarına bakarsanız daha mantıklı fiyatlarla ilanı verilen ürünler bulabilirsiniz.

Ben de tam bu şekilde araştırarak aradığım entegre amfi ve pikabı edindim. Bu iki ürüne toplamda 1.000 TL ödedim.

Entegre amfi olarak 1987 yılının efsane amfisi Kenwood KA-322' yi edindim. Bu cihaz 2 x 40 W çıkış gücüne haiz, Aux/Tape, CD, pikap ve radyo bağlantısına sahip, 4 ile 16 ohm arası çalışan kolonlar bağlanabiliyor. Oldukça yumuşak ve detaylı bir ses üretiyor.



Pikap olarak ise 1984 model Fisher MT30 edindim. Bu üründe devrin önde gelen cihazlarındandı. Üzerindeki kolda hep ağırlık ve hem de anti skating ayarı mevcut. Bunu aldığımda iki şeyi değiştirdim ilki kayışı ve ikincisi ise kartuşu, kartuş tercihim 400 tl ye edindiğim Audio Technica AT 3600L oldu, bunu uygun fiyatta Amazon.com.tr de buldum.

Sistemimi kızıma zamanında aldığım ve artık kullanmadığımız 1989 model Philips müzik setinin CD Player katı Philips AK 601 ve o sistemin book shelf kolonlarını kullanarak tamamladım.


Aklınızda bulunsun vintage sistem kuracağınız zaman bileşenlerin tarihsel açıdan birbirine yakın olmasına dikkat ederseniz alacağınız ses rengi bileşenlerin üretildiği çağa uygun olacaktır. Örneğin benim sistemim 80'lrin ses rengine sahip.

Altta sistemin sesi için iki kısa video ile yazıyı kapatalım..





3 yorum:

  1. Bülent Abi çok teşekkürler. Söylediğin cihazları (pikap ve amfi aldım). Kolonlar için başka uygun fiyatı olan ürünler var mı önerebileceğin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Facemessanger da isen oradan yazayım...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...