15 Mayıs 2023 Pazartesi

Plak Nasıl Yapılır: Plak Basma Süreci

Buradaysanız, muhtemelen benim gibisiniz. En sevdiğiniz plağı pikabınızın üzerine bıraktığınız o anı çok seviyorsunuz. Rahat bir koltuğa oturup müziği dinliyorsunuz. Ama o plastik vinil diskin sizi nasıl bir müzikal mutluluğa götürdüğünü hiç merak ettiniz mi? Bir vinil plak nasıl yapılır? Sevdiğimiz müzik fiziksel olarak bu harika fiziksel ortama nasıl giriyor?


Plak Nasıl Yapılır?

Harika bir ses kaydını basmak için harika bir ses kaynağına ihtiyacınız var. Her şey kaliteli bir kayıt başlatır. Harika bir ses elde etmek için 24 bit 96 kHz WAV dosyası gibi yüksek çözünürlüklü bir dosya isteyeceksiniz. Mümkün olduğunda, sanatçılar veya plak şirketleri genellikle analog ana kasetlerdeki eski kayıtlara geri döner ya da analog kayıt yaparlar

Ses meraklıları arasında büyük bir tartışma, hangisinin daha iyi olduğu, analog mu dijital mi? Analog savunucuları, bu kayıtta sıkıştırma olmadığını ve sanatçının başlangıçta amaçladığı şeye göre gerçek olduğunu savunuyorlar. Analog bant genişliği sınırsız olarak kabul edilir ve analog örtüşme ve niceleme gürültüsü getirmez. Dijital tarafta olanlar, daha düşük gürültü ve bozulma seviyelerine dikkat çekerken. Analog kullanmanın ve bu orijinal kasetleri kullanmanın diğer dezavantajı, fiziksel bozulma olabilir ve kaydı eski ihtişamına geri döndürmek için önemli çalışmaların yapılması gerekir.


Vinil için Mixing ve Mastering

Kaynak kaydınızı aldıktan sonra, ses mühendislerinin özellikle plak için bu kayda hakim olması gerekir. Özellikle plak için bir kayıtta ustalaşmanın birçok nüansı vardır. En büyük hususlardan biri, yüksek ve düşük frekansların seviyeleridir. Aşırı yüksek frekanslarınız veya çok fazla ıslık sesiniz varsa, kayıt kaleminiz hızlı ve karmaşık olukların izini sürmeye çalışırken bozulmayla karşılaşabilirsiniz.

Tersine, aşırı düşük frekanslar kayıt atlamayla sonuçlanabilir. Bu, olukta dikey hareketler olarak görünen düşük frekanslı stereo görüntülemede özellikle geçerlidir. Mastering mühendisi, orijinal kaydın sesini ciddi şekilde değiştirmeden kaydın kesilmesine izin vermek için tipik olarak düşük ucu monoya daraltır.

Ana kaydı kesen torna tezgahı

Ana Kaydı Kesmek (Cutting Master Record)

Düzgün bir şekilde mastering yapıldığında, ses dosyası fiziksel olarak master disk olarak kesilecektir. Bir oynatma sistemi, kesme kafasına elektronik bir sinyal gönderir ve burada oluklar ana kayda fiziksel olarak kesilir. Bu aşamada, yüzeydeki herhangi bir kusuru önlemek için tozun cila yüzeyinden uzak tutulması esastır.

Üstte;Ana kayıt, ses kaydının elektronik sinyalini besleyen oynatma sistemine bağlı safir uçlu bir kesme kafası ile kesiliyor

Damgalayıcıları Hazırlama ( Stampers)


Kayıt damgaları yapmak için bir "Ana" kalıp

Ana kayıt kesildikten sonra, kayıt basma işleminde kullanılabilmesi için (her biri kaydın bir tarafını temsil eden) iki damga(stamper) oluşturulur. Damgalayıcılar, esasen master'ın kayıt kanallarının ters bir görüntüsüdür ve gerçek kayıtları basmak için kullanılır.

Stamper merkezi zımba ve düzeltici

Galvanikler

Cilalar (lacquers) kesildikten sonra galvanik adı verilen bir süreçten geçerler. Bu, cilaya uygulanan gümüş bir sprey ile başlar.

Disk, püskürtüldüğü ve galvanik kaplama için hazırlandığı bir birime monte edilir. Galvanik kaplama için aslında diski elektroliz kullanarak kaplıyorsunuz. Cila, kimyasal bir işlem sırasında nikelin disk üzerinde birikerek olukları doldurduğu ve daha sonra baskıda kullanılan cila görüntüsünü oluşturduğu bir banyoya yerleştirilir.



Damga yapmak için ana kalıp

Bu kaydın daha büyük çalışmalarını yaparsanız, o lakın yedeklerini oluşturan çok adımlı bir işlem yapabilirsiniz. 1 adımlık işlem, 140 gram veya 180 gram vinil üzerine basmanıza bağlı olarak yaklaşık 1.000 kayıt basmanıza olanak tanıyan bir damga oluşturur. 2 adımlı bir süreç, master'ın yedeği olan ve 7 veya 8 damga oluşturabilen bir "ana" oluşturur ve 3 adımlı bir süreç, yedek master'ın yedeği olan "baba" oluşturur.

Plağı Basmak

Operatör, A tarafı ve B tarafı damgalarını prese yükleyecek, ardından PVC peletler bir ekstrüderi besleyen huniye yüklenecektir. Vinil peletler, ekstrüderden geçerek "bisküvi" olarak bilinen şeyi oluşturmak için bir boşluğu dolduracakları presin içine doğru hareket ederken ısınırlar.

renkli vinil peletler

Baskı makinesinin rekoru damgalamak için basınç ve ısı uygulayan kısmına ittiği vinil bisküvi. Bu olurken plaketler bisküvinin üstüne ve altına yerleştirilir. İlginç bir şekilde, bunlar sadece bir yapıştırıcı ile yapıştırılan etiketler değil, aslında baskı işleminin yoğun ısı ve basıncı ile plağın içine kaynaşıyor.

Bu damga, ısıyı ve yoğun basıncı uyguladığında, vinil, damganın tüm oluklarını doldurarak plakta çalınabilir oluğu oluşturur. Bu PVC malzeme olukları doldurmak için dışarı itildiğinden, plağın kırpılan kenarlarında fazlalık elde edersiniz.

Kayıt basım hunisi

Kırpıldıktan sonra kayıt alınır ve soğutma istasyonuna taşınır. Bu işlem, o damgadaki kayıt akışı boyunca kendini tekrarlamaya devam eder. Tüm süreç genellikle kayıt başına yaklaşık 30 saniye sürer ve tamamen otomatiktir, bu nedenle bir kayıt kırpılırken ilk adım, damgalayıcıya yeni bir bisküvi beslenmesiyle yeniden başlar.

Plaktaki fazla malzemeden kırpılıyor

Soğutmayı kolaylaştırmak için her 5-10 kayıt arasında metal ayırıcılar kullanılır.

Kayıttan kesilen fazla malzeme geri dönüştürülür; kırpılan malzeme öğütülür, vakumlanır ve tekrar plaklarda kullanılmak üzere hazırlanır.

Test Baskılarının İncelenmesi

Bir kayıt dizisi ilk kez basıldığında, müzik firması tipik olarak ilk önce oluşturulan bir dizi test baskısını alır (tipik olarak 5-10). Bunlar, son işlemle aynı damgalayıcıları kullanır (bir şeyin değiştirilmesi gerekmedikçe). Bu deneme baskıları sanatçıya veya şirkete onay için gönderilir.

Test baskısının amacı, seri üretime geçmeden önce kayıtla ilgili sorunları belirlemektir. Nihai kayıt çalışmasını etkileyebilecek istenmeyen sesleri, patlamaları veya diğer sorunları belirlemek için harika bir fırsat. Herhangi bir şey tanımlanırsa, siz tam bir baskıya geçmeden önce bu damgalayıcılarda bir değişiklik yapılabilir.

Tam olarak istendiği gibi ses çıkarmasını sağlamak için bu kayıtları çok eleştirel bir şekilde dinlemek önemlidir.

Kapak Yapımı ve Artwork

Kayıtlar üretilirken, kayıt yapma sürecinin diğer kısmı eş zamanlı olarak gerçekleşir. Kapaklar yapmak! Pek çok plak koleksiyoncusu için plak kılıfları ve çizimleri, son parçanın çok önemli bir yönüdür.

Özel kalıp kesimli kapaklar ve ekler dahil olmak üzere sanatçıların yapabilecekleri birçok seçenek vardır. Hepimiz bunları seviyoruz, değil mi?

İşin boyutuna bağlı olarak, dijital veya ofset baskı işlemleri olabilir. Bir sanatçının veya firmanın seçeceği baskı türü, büyük ölçüde bütçeye ve üretilen miktara bağlı olacaktır. Bağımsız bir sanatçıysa veya birinden kayıt satın alıyorsa, daha kısa çalışmalar için dijital baskılı bir kapakla bitirebilir. Dijital baskı, ofset ile aynı canlı renkli baskıya ve kontrasta olanak tanır. Ofset, büyük tirajlar için daha uygun maliyetlidir ve daha büyük bir basılı malzeme grubu boyunca tutarlı kaliteyi korumanıza olanak tanır.

Tüm kollar, kart stoğunun otomatik bir makine tarafından gerekli şekle kesildiği ve ardından değerli kayıtlarınızın gelecekteki evi olmak için katlanıp yapıştırıldığı kalıp kesimlidir.

Kayıtlar daha sonra paketlenir, streçlenir ve dağıtım için sanatçıya veya plak şirketine gönderilir.

180 Gram Plak Sesi Daha mı İyi? 140 Gram ve 180 Gram Vinil


Bir sanatçının veya plak şirketinin plak üzerine bir albüm basarken vermesi gereken kararlardan biri de plak ağırlığıdır. 180 gram veya Audiophile Grade 180 gram hatta 200 plak olarak pazarlanan birçok albüm göreceksiniz. Teknik olarak, daha ağır bir ağırlık rekoru hakkında kulağa daha iyi gelen hiçbir şey yoktur. Bir plak düzgün bir şekilde kesilirse, 140 gramlık plakta eşit derecede etkileyici gelebilir.

Bazı kayıtlar için ağırlık, genel üretim kalitesinin bir göstergesidir. Daha ağır bir ağırlıkta preslenmiş olması, mastering veya kesim işlemine, ceket ve kol kalitesine de yansıyacak olan bu pres için daha fazla yatırıma işaret ediyor. Sınırsız bir bütçeyle üretilen diğer kayıtlar, baskı kalitesine de yansıyacak olan, yönetim kurulu genelinde kısa yollara gitmiş olabilir.

Bu ağır ağırlık kaydında, sadece daha önemli hissetmek gibi biraz öznel bir his var. Bazı koleksiyoncular, 180 gram gibi daha ağır plakların hafif plaklara göre bükülmeye daha az eğilimli olduğunu iddia ediyor.

Farklı Ana Kayıt Türleri


Bir ana kaydı kesmek için birkaç malzeme mevcuttur. Malzeme seçimi, plağın nerede üretildiğine, kesme işlemi için ne kadar bütçe ayrıldığına ve nihai üründe hangi ses çoğaltma özelliklerinin önemli olduğuna bağlı olacaktır.

3 En Yaygın Ana Kayıt Türü

Lake – Nitroselüloz katmanlı bir alüminyum disk, bunlar bas/düşük uç frekanslarının harika bir şekilde yeniden üretilmesine sahiptir

DMM (Direct Metal Mastering) – Bu bir bakır disktir. En büyük avantajı, gerçekten harika yüksek frekans reprodüksiyonuna sahip daha sessiz bir kayıt olması, ancak düşük uçta biraz eksik olmasıdır.

Plastik Kesme – Metal seçeneklerine bir alternatif olarak geliştirildi ve önemli bir yatırım yapmadan plak basmalarına izin vermek için daha az rekora sahip indie sanatçıları hedef aldı.

Bir Kayıt İçin Taraf Başına Optimal Uzunluk Nedir?


Bir plağın fiziksel sınırlamalarına bağlı olarak, bir sanatçının her iki tarafa sığabilecek parçaların uzunluğunu düşünmesi gerekir.

Albüm için bir işaret sayfası oluştururken, sanatçının her taraf için en uygun çalışma süresine uyan parçaları seçmesi gerekir. 33 RPM 12 inçlik bir kayıt için ideal iz uzunluğu, kenar başına 15 ila 18 dakika arasındadır.

Bu uzunluk aşılabilir ancak kaydın aslına uygunluğunu korumak için önerilmez. Diğer hususlar, kayıtta daha fazla yer kaplayan bas gibi şeylerdir. Çok fazla alt uç içeren bir kaydınız varsa, bu 15-18 dakikalık uzunluğa bağlı kalmak istersiniz.

Renkli Vinil ve Diğer Özel Kayıt Efektleri

Plak üretimi için başka bir husus, gerçek kaydın kendisinin görünümüdür. Son on yılda özel varyantlar, benzersiz renk baskıları ve özel baskılar plak koleksiyoncuları arasında son derece popüler olmuştur.

Pek çok sanatçı, bir Record Store Günü veya bir albümün yıl dönümü baskısı için özel renk baskıları yayınlıyor veya belki de belirli kayıt efektleri yapıyor. Pres fabrikaları artık geleneksel siyah vinil dışında belki de benzersiz kayıt türleri sunuyor.

Bazı özel efektlerin nasıl gerçekleştirildiği pres fabrikaları arasında değişiklik gösterir. Grubun veya albümün kimliğine uyan gruba özgü bir şey sunabilmek için sürekli olarak yeni teknikler ve tasarım geliştirilmektedir.

Kayıt efektleri sadece hayal gücü ile sınırlıdır. Sanatçılar, yayınlarına dahil etmek için benzersiz fikirler bulabilirler. İlginç bir örnek, döner tablanız dönerken etrafta uçuyormuş gibi görünmesini sağlamak için bir süper kahraman görüntüsünü bir plağa basmaktı. Diğer örnekler, doğrudan kayıtlara kazınmış görüntüleri veya kazınmış hologram kayıtlarını içerir. Gökyüzü, yaratıcılığın sınırıdır!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...