10 Ocak 2014 Cuma

Ozan Musluoğlu - My Best Friends Are Pianists CD album


(Tekrardır.)

Ozan Musluoğlu’nun  üçüncü albümü My Best Friends Are Pianists :

Geçmişte başarılı iki albüm daha yapan sanatçının- buradan ve şuradan ulaşabilirsiniz- bu sefer ki çalışması ülkemizde ilk kez uygulanan bir konsept. Bunun en bilinen örnekleri ünlü basçı Ray Brown tarafından geçmişte yapılmış olan albümler ki şu an hepsi birer klasik. Ozan Musluoğlu da aynı fikirden hareketle ülkemizin değerli caz piyanistleri ile temas kurmuş ve toplamda on iki piyanistimizin kendilerinden birer beste ile bu albüme el vermelerini sağlamış.

Evet albümde on iki farklı beste, bunların sahibi on iki farklı piyanist, on iki farklı duygu ve stil yer almakta, bu açıdan çok farklı bir çalışma. Piyanistlere, Ozan Musluoğlu kontbasta ve Ferit Odman ise davulda eşlik etmekte, burada bir parentez açalım Ferit beyin solo albümlerini blogta işlemiştik bunlara buraya ve şuraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Sanırım on iki farklı bestecinin farklı tarz ve duygusuna göre performans yapmak her ikisi içinde zor ama öte yandan keyifli ve farklı bir tecrübe olmuş olsa gerek ki zaten albümü dinlerken, ne denli iyi birer performans sergiledikleri hemen anlaşılıyor.

On iki farklı piyanist/besteci dedik sonuçta birazda bestelerden bahsedelim, öncelikle belirteyim ki tüm sanatçılara hemen hemen altı dakikalık bir süre ayrılmış ve albümde sololar da bile bu süreye uyum gözetilmiş.

Albümün giriş parçası başarılı piyanist Çağrı Sertel’e ait ki kendisinin de çok başarılı bir solo albümü var bloğumuzda da sizlerle paylaşılan ki o yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Bu albüme sanatçının hazırladığı eserin adı Agoni, yumuşak insanı alıp götüren bir eser sololar çok adilane, dinlerken arkadan gelen Ferit Odman’ın zilleri çok hoş.

Sonrasında Ercüment Orkut parçası Bakırköy ile albüme katılıyor. Piyanoda ise siz bu sefer farklı bir tarz ve tını alıyorsunuz. Bu parçada Ozan Musluoğlu’nun kontbasının tadına varıyorsunuz, harika bir performans.

Can Çankaya ise Innuendo adlı eseri ile albüme katkıda bulunmuş. Hareketli ritmik bir çalışma ve tabii yine farklı bir duygu ve farklı bir piyanist tınısı.

Sonraki sırada ise Ozan Musluoğlu’nun hocası olup onun kontrbasa geçmesinde katkısı olan Ali Perret geliyor. Parçasının adı Sam’s Mystery. Ağır tempolu sıcak bir çalışma, parça boyunca Ferit Odman’ın zilleri ve fırçası arka planda çok güzel destek yapmakta.

Genç piyanist ve besteci Uraz Kıvaner sıradaki sanatçı eserinin ismi Sudden Inspiration, etkileyici hareketli bir çalışma, piyano, kontbas ve davul üçlüsü beraberce alıp götürüyor parçayı. Uran Kıvaner’in piyano solosu ve biraz sonra gelen Ozan Musluoğlu’nun bas solosu çok güzel.


Ve ülkemizin önemli piyanist/bestecilerinden Selen Gülün kendisini aitte solo albümleri olan sanatçının bir albümünü bloğumuzda işlemiştik ki buraya tıklayarak uılaşabilirsiniz. Bu albüme Yellow Moon adlı eseri ile katılmış sanatçı. Ben gerçekten Selen hanımın piyanosunu çok seviyorum farklı, etkileyici bir tarz ki burada da hemen bu tarzı öne çıkmakta. Parçada Ozan Musluoğlu ve Ferit Odman ise piyano soloyu harika tamamlamaktalar.

Dipeteki Işıltı ise sıradaki çalışma, Serkan Özyılmaz’a ait orta tempoda bir eser, parçada Ozan Musluoğlu’nun bas soloları çok etkileyici ve tabii Ferit Odman’ın zilleri dikkat çekmekte.


Albümde şimdi yer alan sanatçı ise ülkemizde cazı kitlelere sevdiren ve önemli caz piyanistlerimizden Kerem Görsev. Kendisinin tüm albümlerini bloğumuzda konu etmiştik , son albümüne buradan ulaşabilirsiniz ve eğer sanatçımızın ismi ile blogta arama yaparsanız diğer albümlerine de ulaşabilirsiniz. Kerem Görsev’in Ozan Musluoğlu için sanırım yeri farklı olsa gerek, kendisini solo albüm yapmaya cesaretlendiren bir nevi ona yolu açan hem de ilk albümünün prodüktörlüğünü yapan Kerem Görsev’dir. Bu albüme Innocence adlı eseri ile katkıda bulunmuş. Parça orta tempoda tınısı çok etkili bir çalışma Ozan Musluoğlu’nun kontrbas solusunu dikkatle burada dinleyin derim.Ardından ise Kerem Görsev’in piyanosuna kulak verin.

Sonra gelen çalışma Jef Giansily’e ait ismi One Way Ticket, Ozan bey konser sırasında parça ismi ile Jef beyin diplomat babası ile buraya gelmesi ama sonrasında ailesi ile dönmeyip buraya yerleşmesi arasında bir ilişki kurarak parça ismini hoş bir şekilde açıklamıştı. Parça içindeki piyano sololar çok güzel ve ardında bas ile davul hep destekliyor.

Baki Duyarlar albümde yer alan önemli sanatçılardan bir tanesi, parçasının ismi ise Vicious Circle. Ritmik bir çalışma, Baki Duyarlar da tuşlara farklı dokunan piyanistlerden bence, parçanın sonlarına doğru Ozan beyin çok etkileyici bir bas solosu var kulak verin derim.

Ve yılların sanatçısı Ayşe Tütüncü, kendisinin grubuyla pek çok albümleri mevcut ki benim onu ilk tanımam 87’lere Yeni Türkü’nin Dünyanın Kapıları albümüne orada yer alan Göç Yollarına dek gider. Ne büyük bir fırsat ki kendisiyle albüm konseri sonrası tanışma şerefine ulaştım. Sanatçı albüme Bir Şeyin Hikayesi adlı eseri ile katılmış. Bu parçada da piyanoya kulak verin derim, çok hoş bir tınısı var ve yine Ozan beyin parça ortalarında başlayan bas solusu ise söze gerek bırakmıyor. Ardından ise Ferit Odman davul ile harika destek oluyor.

Her güzel şey çabuk biter derler. Bu albümde de durum aynı on ikinci ve son eser Little Pain, ünlü piyanist S.Tuluğ Tırpan’a ait. Parçada Ferit Odman zillerine ve parça boyunca davulla güçlü desteğe dikkat ediniz ve Tuluğ Tırpan’ın da piyanosunu dikkatle dinleyiniz.

Albüm Equinox tarafından yayımlandı. Kayıtlar ve miks  Berk Teker tarafından Babajim Stüdyolarında yapılmış. Mastering ise Greg Calbi tarafından Sterling Sound New York’ta yapılmış.

Caz müzikte iyi kayıt ve miks çok önemli bence ve bu albüm ise bu konuda içeriği gibi çok iyi, diyorum ki sanatçı ve firması keşke albümü plak formatında da yayımlamayı düşünseler.

Bu albümü harika bir çalışma olmuş hem kendisi ve hem de tüm emeği geçenlere teşekkür etmek gerek, ayrıca bu müstesna çalışmayı hemen tüm caz severlerin alması gerek. Ozan beyden bunun devamını My Best Friends are Guitarists, My Best Friends are Sax players, My Best Friends are Trumpet players, My Best Friends are Singers……şeklinde yakın gelecekte bekliyoruz…..

Altta albümün kısa bir özeti...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...